Den ultimative guide til alkohol, træning og vægttab

Af Christian Øyen Dam, psykoterapeut, kostvejleder og
specialist i selvkærligt vægttab for travle kvinder

I ren Marilyn Monroe stil kommer her en lille tilståelse inden vi begynder:

Jeg drikker selv alkohol. Nogle gange lidt for meget af det. Jeg må indrømme, at jeg selv er blevet hjemme fra mere end én træning og købt mere end en meatloverspizza pga. tømmermænd. 


Okay, det var virkelig rart at få det skelet ud af skabet. Jeg føler mig MINDST 100 kg lettere nu (ærlighed er åbenbart vejen til at tabe sig 100kg, smart!). Med det sagt, lad os så komme til sagen.

Alkohol, træning og vægttab

Når det kommer til træning, så er alkohol bestemt ikke din ven. Har du nogensinde prøvet at træne med tømmermænd efter en ordentlig druktur?

Et af de minder som jeg husker mest klart og tydeligt fra min tid i Livgarden, var en tidlig fredagsvagt på kasernen i Høvelte. Vi skulle lige ud, bare lige hurtigt, og se Hillerøds overdådige byliv om torsdagen, men den ene Long Iceland tog selvfølgelig den anden.

Hvis du ikke vidste det, så er man altså ikke slyngveninder med sergenterne i Livgarden. Det er fuldstændig ligesom i filmen Full Metal Jacket. Fuldstændigt. Og det var ikke særlig svært at se på os, at det havde været en lang nat.

Samme formiddag fik vi virkelige prøvet intervalløb med voldsomme tømmermænd af. På skift, var vi ud og løbe runder indtil den flinke sergent var tilfreds med vores straf. Han var ikke nem at gøre tilfreds, men vi fortjente det selvfølgelig også med alt det alkohol i blodet.

Pointen er altså, at tømmermænd og træning er en rigtig ærgerlig kombination.

Negative konsekvenser af for meget druk


Du får i hvert fald, med 95% sandsynlighed, ikke trænet hvis du har tømmermænd. 


I stedet gør du det her:

  • Du bliver liggende i din seng og ser TV-Shop fordi du ikke orker at skifte kanal
  • Du bestiller en salatpizza med kebab, hvidløg og dressing (selvom du også fik en durumrulle til 45 kr med præcis det samme fyld på vej hjem fra din bytur i nat. Du bliver aldrig træt af den kombination hva!?)
  • Du er lige ved at købe “The Frog” i TV-Shop, men når heldigvis at blive ædru nok til at lade være (tjek lige linket, det er vildt sjovt!).

Og så er den dag ellers gået. Det er i hvertfald sket for mig. Og for de fleste jeg kender. Dog med lidt variation af toppings på pizzaen. Det er jo smag og behag, hvad man bedst kan lide (don’t ananas shame).

For lige at støtte en lille smule op om dette med noget ordentlig evidens, så er der også lavet studier, som viser, at dem som har et stort alkoholforbrug generelt også har et større energiindtag (kalorier indenbords) af fedtet fastfood. Altså ikke af fisk og grøntsager.

Det er da også min erfaring, at hvis man drikker mere et par slurke øl, så er det ikke just spinatsmoothie man får lyst til.

Jeg vil ikke gå mere i dybden med denne kaskade af negative effekter alkoholen har, men hvis det hurtig skal opsummeres, så vil jeg sige det sådan her:


“Alkohol fører til større indtag af fedtet ‘usund’ mad, mindre indtag af frisk vitaminfyldt ‘sund’ mad og eliminerer ret sikkert chancen for, at du får trænet dagen derpå. Ud over det, er der en h*lvedes masse kalorier i selve alkoholen og især i alt den sodavand og juice du skyller det hele ned med”


Mere dårligdom behøver du ikke vide.

Nå for den… Hvad gør vi så?

Nu til the good stuff…

Troede du jeg kunne finde på at anbefale dig ikke at drikke!?

Nej sgu, ikke høre tale om!

Lad os finde den gyldne mellemvej, hvor vi både kan drikke og samtidig minimere ødelæggelsen af alt vores hårde arbejde, så vi alle kan få en krop som David Hasselhoff.

Her er mit bud på hvordan det kan gøres:

  • I stedet for sutte løs i kulørte drinks, øl og sukrede safter hele aftenen, så drik vodka med danskvand eller lightsodavand i stedet. Det giver også færre tømmermænd. Men vær klar på at blive chikaneret. Det er åbenbart ikke ‘sejt’ at drikke Skinny Bitch hvis du er en mand på 195cm. Har jeg hørt.
  • Selvom det er en cliché, så drik et glas vand mellem hver genstand. Eller bæl alt det vand du kan, når du i ny og næ kommer forbi en håndvask på toilettet. Det er rart i situationen og så giver det også færre tømmermænd. Gør det dog ikke efter kl. 2, hvis nu der skulle være en, som har urineret i håndvasken.
  • I stedet for at drikke dig ucharmerende beruset, så drik med måde og lad være med at være gusten og skræmme folk væk. Det giver OGSÅ færre tømmermænd. Især de moralske af slagsen.
  • Hvis du nu i forvejen ved, at det bliver en rigtig våd aften, så nøjes med at spise protein og grøntsager i løbet af dagen. Hvis du har 1000 kalorier tilbage i dagens kaloriebank, når du drager ud på din store aften med festivitas, kan du virkelig tillade dig selv at hygge igennem. Det giver til gengæld ikke færre tømmermænd.
  • Nøjes med at købe en lille kebab på vej hjem fra byen.

Det var lige de råd, jeg umiddelbart kunne komme på.

Jeg ville blive henrykt, hvis du havde lyst til at dele denne oldnordiske visdom på Facebook herunder artiklen, så vi kan udbrede nogle mindre deprimerende tømmermændsramte weekendsdage og istedet få trænet, drukket spinatsmoothies og minimeret vægttabssabotagen.

Og hey!

 

Hav en fremragende weekend.

Christian

DSC_0023 2