Sådan gør du det nemt for dig selv at få trænet hen over sommeren

Af Christian Øyen Dam, fysioterapeut og stifter af Fitness Formularen

Når solen skinner, roséen står på køl og grillstarteren står og varmer kullene op på terrassen… hvor fristende er det her scenarie så på en skala fra 1-10?

  1. Pak alle dine trænings ting og sager (5 min.)
  2. Sæt dig ud i din glohede Volkswagen Up, tænd for P4 og kør ned til dit lokale træningscenter (10 min.)
  3. Gå fra parkeringspladsen til træningscenteret, klæd om, træn, gå i bad, klæd om og gå tilbage til bilen (1,5 time)
  4. Sæt dig tilbage i din glohede Volkswagen Up og kør hjem igen (10 min.)

I alt: ca. 2 timer brugt på træning + transport.

Mit gæt er, at du ikke er meget over 3 på skalaen.

Jeg blev i hvertfald helt svedt og stresset, bare af at skrive de her punkter.

Sommeren er nemlig et lidt ambivalent tidspunkt ift. alt det her sundheds- og træningssjov.

De fleste af os har faktisk en ægte intention om, at vi gerne vil have trænet.

Men de fleste af os, får det alligevel ikke gjort.

Jeg er selv mere end skyldig i det her.

Om det er fordi, vi føler, at vi fortjener at nyde sommeren uden fitnesscentre og frostgrøntsager, da vi jo har brugt månederne op til sommeren på at træne hårdt og spise sundt, så vi kan vise vores nøgne overkrop frem…

… eller om det er fordi, at det fyger om sig med isvafler, rosé og grillmad, om det er hverdag eller weekend, der er svært at sige nej tak til – det er ikke til at sige.

Det er bare som om, at det bliver sværere at få trænet.

Måske har du det på samme måde. Måske ikke.

Men hvis du har, så vil jeg lige tillade mig, at trække et par paralleller fra sidste torsdags artikel, som handlede om hvordan den her overvægtige, handicappede krigsveteran…

… tabte mere end 40 kg og lærte at gøre det her:

Noget han ikke burde kunne opnå med det udgangspunkt, han havde.

Hvis man skal bryde den her artikels pointer ned til laveste fællesnævner, må det være det her:

  • Drop de store planer og fokuser i stedet på at blive bare 1% bedre end i går – hver dag (for store mål fører kun til fiasko og dårlig samvittighed)
  • Sørg for at de ting, du beslutter dig for at gøre, er noget du nemt kan få succes med (så du opbygger du et massivt momentum af succesoplevelser og dermed forøget tro på dig selv)

Hvis du f.eks. allerede nu ved, at du ikke får taget ned i dit 48 grader varme fitnesscenter og trænet 3-4 gange om ugen henover sommeren, så vil det f.eks. være dumt at sætte dig et mål om at tage ned i dit 48 grader varme fitnesscenter og få trænet 3-4 gange om ugen henover sommeren.

(Ja, det er virkelig gode råd, du får med dig i dag 😉)

Det eneste det vil føre med sig, er dårlig samvittighed og knæk i selvtilliden, når du gang på gang alligevel ikke kommer afsted trods dine intentioner om det.

Det du i stedet skal fokusere på, er at skabe små succesoplevelser for dig selv.

Små mål som er for små til, at du kan fejle.

Tillad mig at bidrage med lidt inspiration til din træning henover sommeren.

En af de ting, du kan gøre, er f.eks. at starte med at sætte dit fitness-medlemsskab på bero de næste 2-3 måneder, så du ikke skal plages af den dårlige samvittighed ved ikke at få det brugt.

Hvis du træner i Fitness World, sparer du 777 kr i løbet af de næste 3 måneder, og hvis du træner i Fitness DK, sparer du 1197 kr.

Så er den dårlige samvittighed ligesom ude af verden.

Det næste du bør gøre, er at finde ud af, hvordan du vil få træning ind i din hverdag på den nemmest mulige måde, der er så nem, at det simpelthen ikke kan gå galt.

Her er 3 tips til at gøre det så nemt som muligt:

  1. Hold dine træninger korte, så du ikke skal bekymre dig om at bruge for meget tid på dem
  2. Hold dine træninger inden for din egen stue eller din have, så du ikke behøver bruge unødvendig tid på transport
  3. Lad være med at presse dig selv for hårdt under dine træningspas, så du mister lysten til at træne fremover

Pointen med de her 3 punkter er, at du skal sætte dig selv op til succes langt før, du overhovedet går i gang med at træne.

Du sparer dig selv for de to vigtigste ting, vi mennesker disponerer over; nemlig tid og energi.

Hvis dine træninger er korte, tidsbesparende og sjove/behagelige (ift. dit unikke niveau), så får du også en masse succesoplevelser ud af dem.

Og når du får en masse succesoplevelser ud af din træning, så får du altså trænet. Og når du får trænet, får du lyst til sund mad. Og når du får lyst til sund mad og træning, så holder du dig altså i form hen over sommeren, selvom du ikke har været nede i dit træningscenter én eneste gang.

På den måde kan du nyde alt, hvad sommeren har at byde på af lækkerier til fulde, uden at slå dig selv oveni hovedet over, at du burde have trænet mere.

Som jeg fortale dig om i sidste blogindlæg afholdt min coach Rasmus og jeg for ca. 2 måneders tid siden en online bootcamp med fokus på effektiv og tidsbesparende hjemmetræning kun med kropsvægt.

Intet udstyr, ingen fitnesscentre og ingen spildtid på transport.

Formålet var netop at gøre det så nemt, tidseffektivt og niveauopdelt som muligt, så alle, uanset om man vejede 120 kg eller 70 kg, kunne tilpasse øvelserne og intensiteten til sit eget unikke udgangspunkt.

Sidste tirsdag slog det mig så pludselig.

Hmmm… hvorfor er det lige, at jeg ikke lader mine læsere få adgang til de her +20 videobaserede træningspas, der ville være det perfekte digitale sommerprogram? Det ville jo være vildt hjælpsomt her igennem sommertiden.

Jeg havde allerede skrevet en kæmpestor artikel, jeg var lige ved at sende ud til alle mine læsere…

… men inden jeg trykkede send, nåede jeg lige at snige et spørgsmål ind i P.S.-afsnittet for at høre, om jeg skulle samle alle de her videoer sammen i et lækkert online hjemmetræningsprogram.

Efter 102 meldte sig som interesserede, gik jeg i hi og begyndte at stable det her digitale sommertræningsprogram på benene. Og nu er det altså klar til at blive brugt i vildskab af dem, som har lyst til at berige deres sommer med sjove og tidsbesparende hjemmetræninger.

Programmet hedder Kom (og forbliv) i sommerform og er et online kropsvægtsbaseret hjemmetræningsprogram kun for kvinder, der ønsker at træne hele kroppen hurtigt og effektivt igennem hjemme fra stuen eller haven uden nogen former for udstyr (andet end mobilen eller computeren foran sig).

Træningerne varer alt imellem 4 og 45 minutter og er designet til, at du nemt kan få plads til dem hen over sommeren, uanset om du nyder den derhjemme, i sommerhus eller er på ferie.

Af respekt for dem, der synes det her lyder totalt uinteressant, vil jeg ikke tale mere om det her.

Men til dig, der synes det lyder ret så fedt, har jeg lavet en side med mere info her.

Hav en fremragende sommer.

Christian Øyen Dam

Fysioterapeut og stifter af Fitnessformularen

P.S.

Ja. Selvom det er et blogindlæg, kan man godt lave P.S.-afsnit.

Jeg elsker jo P.S.-afsnit.

P.P.S.

I stedet for at bruge alt din viljestyrke på at tvinge dig selv ned i fitnesscenteret hen over sommeren med eller uden held…

… ville det så ikke være sjovere, at få serveret en række simple, sjove og overskuelige hjemmetræninger på videoform, du kan lave hjemme i stuen eller i haven?

Tag lige et nærmere kig på Kom (og forbliv) i sommerform.

Jeg lover, at det vil hjælpe dig med at få en masse succesoplevelser med din træning hen over sommeren.

22 Delinger