Der findes 2 vægttabstyper – hvilken er du?

Af Christian Øyen Dam, fysioterapeut og stifter af Fitness Formularen

Jeg har opfundet et nyt ord.

Nej, det er faktisk ikke rigtigt.

Jeg har opfundet to.

Den slankekursfokuserede vægttabstype…

… og den vanefokuserede vægttabstype.

Her i løbet af weekenden har jeg nemlig siddet i sofaen med min computer (og mit morgenhår) og grublet over, hvordan jeg kan blive bedre til at få kogt mine tanker og idéer ned håndgribelig værdi, der kan hjælpe dig bedre.

Og ja… så begynder jeg åbenbart ligepludselig at opfinde ord, for bedre at kunne forklare mine tanker.

(Måske har blandingen af dehydreringen efter fredagens tømmermænd og lørdagens overforbrug af frysetørret kaffe også lidt at skulle have sagt…)

Men i hvertfald…

De her to selvopfundne ord deler alle mennesker, der gerne vil tabe sig, op i to “vægttabstyper”.

Den slankekursfokuserede vægttabstype, som (sansynligvis) aldrig vil få succes med at tabe sig varigt…

… og den vanefokuserede vægttabstype, som (sandsynligvis) vil.

Ved at dele alle vægttabere op i de her to “typer”, gør det det først og fremmest nemmere for mig, at overføre de tanker og idéer fra mit hovede, som jeg ser aller mest værdifulde ift. varigt vægttab – over i dit.

Du ved, de ting, du skal forsøge at undgå…

… og de ting, du skal forsøge at gøre mere af.

Men ligeså vigtigt gør det det nemmere for DIG, at finde ud af hvor DU er lige nu, og hvad du med fordel kan justere på, for at få bedre resultater fremadrettet.

Og det er jo egentlig ret lækkert.

Så nu skal du mærke godt efter i maven og være brutalt ærlig med dig selv.

Sandhedens time er kommet.

Hvilken af de to typer er du – og hvad bør du justere på fremover?

Den slankekursfokuserede vægttabstype

(Typen der sandsynligvis aldrig kommer til at tabe sig varigt)

Den slankekursfokuserede vægttabstype ser sundhed og vægttab, som en midlertidig intervention, der hurtigst muligt skal overstås.

Hun går på en svær slankekur, diæt, fastlåst kostplan – eller hvilken som helst anden midlertidig løsning, med håbet om at opnå sit mål derigennem.

Med andre ord, har hun en forventning om, at “kuren” slutter, når hun engang har tabt de kilo, hun har brug for.

Den triste nyhed er desværre bare, at hvis man vil være sund og slank resten af livet, bliver man også nødt til at leve som en naturligt sund og slank person resten af livet.

Ligesom hvis man vil være solbrun resten af livet.

Så bliver man jo ligesom også nødt til at udsætte sig selv for lidt sol… resten af livet.

(Ja, okay – pænt latterligt eksempel – men altså… you get it!)

Men da hun som sagt ser sundhed og vejen ned i vægt som værende en hård og ubehagelig intervention, som hun ikke kan vente på slutter…

(fordi hun tror, hun bliver tyk af ét stykke chokoladekage, skal træne 5 gange om ugen og SKAL leve af grønkål og tør, skamstegt kyllinginderfilet)

… kan hun selvfølgelig heller ikke leve med de her løsninger i meget mere end 2-3 uger i træk, før viljestyrken er brugt op, og hun falder i med et brag.

Lidt ligesom at chancen for at blive solbrun, hvis man ikke kan fordrage at ligge i solen, også er meget spinkel.

(Ja… altså… dumt eksempel… men you still get it!)

Og det er derfor, at hun aldrig kommer til at tabe sig varigt.

Måske taber hun 2, 4 eller måske endda 8 kg for en kort stund…

… men vægten kommer altså på igen, når viljestyrken er brugt op, og den travle hverdag har slubret de sidste dråber ekstra overskud i sig.

Hun sidder fast i den onde slankekurscirkel årti efter årti, dybt frustreret over hendes “mangel på rygrad” – selvom det i virkeligheden intet har med den at gøre:

(Ja, endnu et selvopfundet ord/koncept. Tjuhej hvor det går!)

Den vanefokuserede vægttabstype

(Typen der sandsynligvis kommer til at tabe sig varigt)

Den vanefokuserede vægttabstype har, i modsætningen til den slankekursorienterede vægttaber, indset, at vejen til et varigt vægttab kræver en permanent livsstilsændring – og ikke en ekstrem, midlertidig intervention.

Derfor fokuserer hun på at komme sine gamle dårlige vaner til livs, og samtidig installere nye små vaner ind i sit nervesystem stille og roligt, så hun på lang sigt begynder at leve som en naturligt slank person.

Hun ved nemlig, at hvis hun vil leve resten at sit liv naturligt sund, slank og fyldt med energi, så er der ikke nogen slutdato på at leve sundt.

Hun har accepteret, at vejen ned i vægt hverken er nem eller hurtig, selvom hun konstant bliver bombarderet med løgnagtige løsninger, der hævder at være det – og hun bliver ikke ked af det, hvis vægten ikke går ned hver eneste uge.

Hun ved godt, at det kommer til at gå op og ned – og hun er villig til at bruge den tid, det kommer til at tage, for at opnå hendes mål.

Hun ved også, at hun sagtens kan opnå fremragende resultater uden at leve “100% sundt”, selvom de fleste kure, hun læser om, sigter efter perfektion.

Hun har nemlig sat sig ind i videnskaben omkring vægttab og ved, at der ikke findes hverken “fedende” og “slankende” madvarer, men kun “kalorieoverskud” og “kalorieunderskud” – og derfor får hun ikke længere dårlig samvittighed over at have spist en halv pizza og en lille skål slik fredag aften.

Hun har nemlig spist optimalt for vægttab langt størstedelen af tiden, og dermed gjort det muligt for sig selv at opnå et kalorieunderskud, imens hun også gør plads til lidt guf hist og her.

Såeh… hvilken vægttabstype er du?

Og hvilken vil du gerne være?

De fleste kvinder her på emaillisten har en fod i begge lejre.

Men selvom mange efterhånden er opmærksomme på, at vejen til et varigt vægttab kræver en permanent livsstilsændring, så har mange stadig rigtig svært ved helt praktisk at komme i gang med at opgradere sine vaner.

Hvilken vægttabsvane skal man starte med?

Hvordan installerer man overhovedet sin nye vane?

Hvor lang tid tager det at få den til at køre på autopilot?

Hvad kan man forvente af resultater inden de første 3 måneder?

Hvordan &%!# kommer jeg i gang!?

For et par uger siden afholdt jeg et online vægttabsseminar med titlen:

“Sådan opnår du et VARIGT vægttab uden yoyo-vægt, stressende kostregler og opgivelse af din yndlingsmad”.

Formålet med det her seminar, var netop helt praktisk at hjælpe folk med at flytte sig fra at være den slankekursfokuserede vægttabstype og længere hen imod at være den vanefokuserede vægttabstype.

På trods af, at jeg ikke selv var heeelt tilfreds med min levering af pointerne, (ja, de fleste af os er vel perfektionister, ikke sandt?) fik seminaret en vildt god modtagelse og mange gode kommentarer…

… og derfor afholder jeg det sgu igen både her i aften kl. 20:00 og i morgen (onsdag) – også klokken 20:00.

Så hvis du er ekstra interesseret i at rykke dig tættere imod at blive den vanefokuserede vægttabstype, så du kan øge chancen for at tabe dig VARIGT på en ordentlig måde, kan du klikke dig ind på linket herunder og melde dig til den af de to tider, der passer dig bedst:

Tilmeld dig online seminaret her.

Og ja, det er selvfølgelig stadig 100% gratis.

Zero danske dollars.

Min gave til dig.

Jeg vil forresten forsøge, at blive markant mere aktiv på både bloggen, Facebook og Instagram her i løbet af de næste 3 måneder – så jeg vil sætte kæmpe pris på både likes, kommentarer og delinger på mit indhold, hvis du læser eller ser noget, du fik værdi ud af, så det kan komme ud til flere.

Men indtil da, så er du mere end velkommen til at joine os i den virtuelle foredragssal enten i aften – eller i morgen aften (onsdag), hvis du vil guides godt i gang med at tabe dig med vanernes kraft helt gratis.

Både i dag og i morgen er kl. 20:00 sharp.

Så snup din plads til seminaret her.

 

16 Delinger