Den #1 største vægttabsfejl som alle laver

Af Christian Øyen Dam, psykoterapeut, kostvejleder og
specialist i selvkærligt vægttab for travle kvinder

Hvis du nogensinde har kastet dig ud i forsøget på at tabe dig, så tør jeg vædde med, at du har lavet denne fejl. Jeg har i hvertfald selv lavet den på rigtig mange forskellige måder i mit eget liv. Med det mener jeg, at det ikke kun er i en fitnesssammenhæng, at man tit laver fejlen, men at den kan overføres til alle andre aspekter af livet, når man forsøger at opnå store ambitiøse ting. Du kan sikkert nikke genkendende til følgende lille vægttabshistorie…


Du kender det sikkert…

Du har i rigtig lang tid gået og tænkt på, at du gerne ville smide et par af de overflødige kilo, men du har sgu aldrig rigtig fået gjort noget ved det. Du har simpelthen ikke haft overskud.

Før det her skete…

En dag tager fanden ved dig, og du føler ligepludselig at alt den motivation, du har manglet indtil nu, har kastet sig over dig.


“Jeg træt af at være overvægtig, nu taber jeg mig altså! Fra nu af, er jeg sund!”


Du laver en aftale med dig selv om, at ændre din livsstil med det samme. Ikke mere slik, ikke mere kage, ikke mere alkohol. Daglig motion og broccoli så hatten passer. Du organiserer, planlægger og gør det klart for dig selv, hvordan du vil begynde at ændre i dit liv, startende fra i morgen af.

Velkommen til den nye version af dig selv!

Dagen efter vågner du tidligt om morgenen, sprængfyldt med energi. Du danser ud af sengen, drikker et glas vand og tager løbeskoene på. Du løber og løber, til du hærker lungevæv op i munden, og du sætter ny rekord på din gamle løberute. En rute som du ikke har været ude på i månedsvis! Du er godt stolt af dig selv.

I løbet af dagen spiser du drønsundt. Da du bliver tilbudt kage på arbejdet, siger du ‘nej’ uden at tøve. Den nye version af dig selv spiser jo ikke kage vel?

Det hele føles som en leg. Du kan slet ikke forstå, hvorfor folk synes det er så svært at leve den sunde livsstil, og du deler ud af gode råd til alle, der gider lytte til dig. Du glæder dig virkelig, til du engang bliver slank og får en krop, som du er glad for. Og nu har du jo endelig fundet motivationen til det, så no problemo amigo!

Næste dag gør du det hele igen og det føles fedt. Ingen kage.

Tredje dag går minsandten også efter planen. Heller ingen kage!

Men fjerde dag… Du kommer afsted som planlagt, løber din tur, spiser din sure skyr og siger det mest besværlige ‘nej’ til kagen indtil videre, og du får egentlig gjort det, som du har aftalt med dig selv. Det føles bare lidt hårdere end de andre dage. Mærkeligt.

På femtedagen, er det ikke blevet bedre. Hele den her sunde livsstil føles mere og mere sur.

Den sjette dag…

Vækkeuret ringer tidligt om morgenen. Det er tid til din løbetur. Ud og slå rekorder.

Du har virkelig ikke lyst i dag. Det er mørkt, det regner og det er koldt og kedeligt udenfor. Din dyne føles tilgengæld bedre og lunere end nogensinde, og den føles sådan lidt tør på en rigtig dejlig “æææh” måde. Du kan godt mærke, at det kommer til at være tæt på umuligt at tvinge dig selv afsted i dag. Den er simpelthen så lun den dyne. Så lun. Du bliver i sengen.


“Jeg kan godt liiiige droppe løbeturen en enkelt dag”, tænker du.


Du får ikke spist din morgenmad i dag. Du tager bare direkte afsted på arbejde. Om eftermiddagen, da dagens kage bliver sat på bordet, er du godt lækkersulten (ja der er kage på dit arbejde hver eneste dag i den her historie).


“Jeg kan godt liiiiige smage et enkelt stykke kage i dag, nu har jeg ladet være i 5 dage i træk”, tænker du.


Du æder fire stykker dagmartærte. Du har dårlig samvittighed og sure smørdejsopstød. Du måtte jo ikke spise kage! Inden du tager hjem, klemmer du det sidste stykke ned, som ingen har spist endnu, uden du ved hvorfor. Bum, 1200 kaloriers kage. Du havde ikke engang lyst til det.

De næste par dage bliver bare værre og værre, og inden du ser dig om, har du glemt alt om ‘dit nye sunde jeg’. Alt er tilbage ved de gamle vaner igen.

Hvad var fejlen du begik?

Nu vil jeg være rigtig irriterende…

I stedet for at komme med mine tanker om hvorfor det gik galt, så vil jeg vende den om og i stedet spørge dig:


“Hvorfor tror DU ikke det fungerede?”


Lad mig høre DINE tanker og idéer om,hvorfor varigt vægttab ikke kan opnåes som i eksemplet. Hvorfor gik det galt og hvad kunne der være gjort anderledes?

Skriv en kommentar nedenunder artiklen og ytre dine tanker om dette.

Hvis du kender en, som er har gennemgået artiklens historie, så del da endeligt artiklen med dem, så de kan give deres input med. Det kunne være spændende at få skabt lidt debat om, hvor vægttabstråden tit knækker og få rystet lidt op i tingene, så drag endeligt dine venner med ind i debatten og del herunder.

Jeg glæder mig til at høre fra dig.

Underskrift

DSC_0023 2