Derfor må du gerne spise kage når du vil tabe dig

Af Christian Øyen Dam, fysioterapeut, vanecoach, personlig
træner, kostvejleder og stifter af Fitnessformularen

13 Delinger

Inden vi begynder, så vil jeg bede dig om at læse denne artikel med et nuanceret blik. Fordi mit synspunkt ift. vægttab ER nuanceret. Og det er tit farligt at bevæge sig ud af den boldgade, da  mange mennesker ofte kan have svært ved at se tingene fra flere vinkler og nærmest kan have tendens til aktivt at opsøge misforståelser. Vi kan ikke lide misforståelser.


 Hvabehar!? Må jeg spise kage, når jeg vil tabe mig? Det bliver jeg sgu da ikke slank af! Clickbait alarm!


Ja, denne melding kan nok virke ret ulogisk første gang du tygger på den, men jeg sætter gerne hele mit omdømme og navn bag dette. For det er sandt.

Det er selvfølgelig ikke fordi jeg mener, at du kan æde alt det kage du overhoved kan klemme ned i halsen, og så rasler fedtet ellers bare af. Det ville ellers være smart. Det jeg mener, er bare, at der er nogle psykologiske faktorer bag alt den overfladiske snak om protein, fedt og kulhydrater, som også er værd at tage med til overvejelse, inden man drager ud på sin vægttabsrejse.

Hvordan kan det lade sig gøre at tabe sig og spise kage?


 Jeg går langt mere i dybden med alt dette i mit populære gratis emailkursus: “Tab det første kilo på 7 dage”, så hvis du er interesseret i selv at begynde at høvle lidt af dunken inden for den nærmeste fremtid, så gør dig selv den tjeneste at tjekke kurset ud. Det vil give dig en behagelig, nonsensfri start på din fitnessrejse.


Grunden til at du ikke skal stoppe med at spise slik og kage, når du vil tabe dig, er at du som sådan ikke tager på af selve kagen. Du tager på af et kalorieoverskud. Det vil sige, når du putter mere mad ned i maven end din krop skal bruge for at overleve endnu en dag.

Nu kaster jeg lige med lidt tal, så hold tungen lige i munden.

Hvis du fx spiser 3000 kalorier i løbet af dagen, men kun forbrænder 2500 af dem, så sidder du tilbage med 500 kalorier i overskud. Og DET tager du på af.

Ganske simpelt!

UANSET hvordan du har spist dig til de 3000 kalorier, så vil du stadig være 500 kalorier i overskud og dermed tage på. Om du har spist de 3000 kalorier i kage eller i broccoli, det er ligemeget. Du vil stadig tage for 500 kaloriers overskud på.

Lad os gå tilbage til eksemplet igen. Lad os sige, at du denne gang kun har spist 2000 kalorier. Hvis du ligesom før, forbrænder 2500 kalorier, så har du nu et kalorieunderskud på 500! Og det får man altså en voldsomt græsk gude sixpack af i længden. Wuhuu!

Og dette er igen, uanset om det er 2000 kalorier i flydende palmin eller tørt kalkunbryst.

Så nu spørger jeg dig:


“Hvorfor stoppe med at spise kage, hvis det hele handler om kalorier spist versus kalorier forbrændt?”


Lad være at gøre livet surt for dig selv

Forstår du hvad jeg mener?

Det er ingen grund til at gøre dit liv hårdere end højst nødvendigt. 

Hvis du bliver ved med at sige nej til alt det mad, som du godt kan lide, så gør du livet surt for dig selv. Og hvad er idéen med et surt liv? Det er kun sværere at tabe sig, når man synes det hele er noget lort (læs: trøstespisning).

Derfor bør du gøre det lovligt for dig selv at spise kage.

Med måde selvfølgelig. For du ved jo også godt, at der er en milliard mange gange flere kalorier i et stykke tung brownie, end der er i et ton spinatblade…

Men se på det som en blanding af en hård og en blød strategi. Best of both worlds. Måske kan du fx nøjes med et enkelt stykke kage i stedet for seks?

Jo bedre du har det og jo mere glad og tilfreds du er, jo nemmere bliver det også at tabe sig.

Succesfuldt vægttab handler om at gøre livet så lækkert som muligt og hvis det betyder, at du spiser et stykke dagmartærte på arbejdet, så fred være med det. Kage er ikke ulovligt. Det er der intet der skal være. Du må spise lige hvad du har lyst til, bare du gør det med måde og lever sundt det meste af tiden. Hvis du er sund 90% af tiden, så er det kun sundt at benytte de sidste 10% på at spise det, som du har aller mest lyst til.

Hvis du ligger i et kalorieunderskud på ugentlig basis, så vil du også tabe dig over tid.

Husk på det.


Hvis du tidligere har prøvet at skære de “søde sager” fuldstændigt ud af livet, så kunne jeg godt tænke mig at høre din erfaring med dette i en kommentar herunder artiklen. Hvad lærte du?


 Jeg glæder mig til at høre fra dig.

Ellers må du have en fortsat god dag. Forhåbentlig med kage!

De bedste hilsner

Christian

DSC_0023 2


P.S. – Kender du nogen, som tror at man tager på af at spise “usunde” ting? Så ville jeg blive rigtig glad, hvis du gad dele artiklen herunder. Det bliver meget nemmere at tabe sig, for de mennesker hvis liv det virkelig kan forandre, når man ved at kalorieoverskud, og ikke kage, er synderen. Tak for det 🙂

13 Delinger