Tag dig i agt for slankekurens dystre bagside

Af Christian Øyen Dam, psykoterapeut, kostvejleder og
specialist i selvkærligt vægttab for travle kvinder

I mit gratis kursus: “Tab det første kilo på 7 dage”, har jeg dedikeret en hel dag, hvor jeg går fuldstændig i dybden med hvorfor slankekure og diæter ikke virker, men jeg havde alligevel også lyst til at skrive en smule om det i dag, da denne lumske vægttabsfælde, er den hyppigste at falde i, for helt almindelige godhjertede mennesker, som bare gerne vil af med de ekstra kilo, blive sundere og få et bedre liv.


Du bliver ikke slank af slankekure

Og det er ikke bare noget JEG siger. Videnskaben siger det. Det skal selvfølgelig lige siges, at dette er ift. VARIGT vægttab. Så hvis dit succeskriterie er at tabe dig og så tage vægten på igen, så virker de faktisk rigtig godt.

Jeg snakkede for nyligt med en kvinde, som havde gennemgået et virkeligt imponerende vægttab. Altså virkelig imponerende.

Hun forklarede mig, at hun tidligere havde været igennem diverse suppekure, pulverkure og detoxkure, men at hun først fik varig succes med sit vægttab, da hun indså at slankekure ikke var vejen frem.

Som hun så fint sagde det til mig, så virker slankekurene jo til dels, fordi du rent faktisk taber dig af dem. Problemet er bare, at 9 ud af 10 gange, så ryger alt vægten på igen og tit ryger der endda mere på, end da man startede på kuren.

Man kan se på det sådan her:


Slankekure virker ikke på lang sigt af den simple grund, at de er midlertidige.


Du begynder på en slankekur og taber dig en masse kilo på meget kort tid. Du klarede det, du er blevet markant tyndere! Men… Du bliver færdig med slankekuren, går tilbage til dit liv (hvad skulle du ellers gøre?) og tager alt vægten, plus det løse, på igen.

Hvad fik du ud af anstrengelserne? Absolut intet! Øv!

Hvorfor virkede det ikke? 

En af de største grunde til at slankekure ikke virker, er at de er tidsbegrænsede og at formålet med dem ikke er at ændre vaner for livet. Ved en slankekur ændrer man sin adfærd radikalt i en periode, imens man går og glæder sig til kuren er slut, så man kan vende tilbage til sit gode gamle velkendte liv igen. Det gode gamle liv, som netop førte til overvægt i første omgang…

Og det er jo ikke kun i en vægttabssammenhæng, at dette er gældende. Hvis du fx har et mål om at blive velhavende, ville du så arbejde 19 timer i døgnet, 4 uger i træk, brænde dig selv fuldstændig ud for derefter at gå tilbage til dine gamle vaner igen, som du ikke blev velhavende af? Forventer du at blive velhavende på lang sigt med denne strategi? Hvorfor skulle det så virke i en vægttabssammenhæng?

Hvad du i stedet skal gøre

Jeg har endnu ikke, desværre, fundet nogen genveje eller hurtige løsning til varigt vægttab. Der er til gengæld genveje og hurtige løsninger til et stort hurtigt vægttab (læs: slankekure), men ikke til et varigt vægttab, som varer ved resten af livet.

Den eneste måde, selvom det ikke lyder lige så smart og nemt som Nupo-kuren, er at ændre adfærd stille og roligt. Det handler ikke om at gøre det perfekt. Det er der ingen af os der kan eller bør.

Som den føromtalte kvinde, som ift. varigt vægttab er en kæmpe succeshistorie, fortalte mig, så var vejen til det varige vægttab faktisk ikke meget mere kompliceret, end at leve nogenlunde som man hele tiden havde gjort det, men med lidt mere sving i bagdelen og en skærpelse af evnen til at lytte lidt mere til sin sunde fornuft, når den ville putte fire poser chips i indkøbskurven.

Deraf ikke sagt det er nemt! For det er det bestemt ikke. Især ikke hvis du er langt ude.

Men i stedet for at betragte vægttab, som noget du gør i en periode med hjælp fra en bestemt diæt, kostplan eller slankekur, så betragt det på denne måde:


Varigt vægttab er ikke noget du gør. Det er noget du er. 


Jeg ved snart ikke om det jeg skriver giver den fjerneste mening for andre end mig selv, men det jeg mener er i hvertfald, at du må betragte vejen til varigt vægttab som en rejse, der aldrig slutter.

Du bliver nødt til at finde ud af, hvad der fungerer for dig som et unikt individ og så integrere det i dit liv og gøre det hver dag, resten af dine dage.

Hvilken motionsform kan du fx bedst lide? Hader du styrketræning nede i fitnesscenteret? Så STOP med at styrketræne nede i fitnesscenteret og find ud af hvad du har mere lyst til.

Er du social? Så find en motionsform sammen med andre mennesker.

Er du introvert? Så skal du måske bare gå eller lunte en tur for dig selv, med en lydbog i ørene.

Det samme gælder ift. din kost. Du bliver nødt til at finde ud hvorfor du spiser mere end du har brug for og så begynde at andre din adfærd stille og roligt.

I stedet for at torturere dig selv med endnu en slankekur, så forsøg på det stik modsatte og gør dit liv mere behageligt for dig selv. Jo mindre stresset, frustreret og ked af det du er, jo nemmere har du ved at tage gode valg ift. din sundhed. Få en bedre søvn hver nat. Drop reglerne og forbudene for hvad du må og ikke må spise. Prøv at finde en motionsform du kan lide. Prøv at gøre flere gode ting for dig selv. Øg dit overskud og dit velvære. Integrer ét lille bitte sundt tiltag af gangen og giv dig god tid til at gøre det til en vane. Drik mere vand. Bevæg dig mere. Spis flere grøntsager. Ignorer detaljerne og fokuser på det store billede.

Nu må jeg hellere stoppe mig selv…

Tusind tak fordi du gad læse artiklen. Hvis du kender nogen, som vil have gavn af denne artikel, så vil jeg blive helt vildt glad, hvis du vil dele den på facebook. Hvis bare én person, som virkelig er ked af at have lidt for meget på sidebenene, lader være med at gå på slankekur pga. denne artikel, så er mit arbejde lykkedes. Hvis ikke, så ønsker jeg dig stadig en fremragende dag.

De bedste hilsner

Underskrift

DSC_0023 2