Viljestyrke, varigt vægttab og verdens dyreste rødvin

Af Christian Øyen Dam, psykoterapeut, kostvejleder og
specialist i selvkærligt vægttab for travle kvinder

I mit gratis begynderkursus: “Tab dit første kilo på 7 dage” for bloggens nytilkommere, har jeg skrevet rigtig meget om, hvordan at kravet til viljestyrke og selvdisciplin, bør minimeres i en vægttabssammenhæng. Det har rent faktisk fyldt en hel session i kurset! Eller i hvertfald en halv. Eller jeg kan faktisk ikke lige huske det. Jeg har i hvertfald skrevet et eller andet omkring viljestyrke. Men sagen er, at jeg lige pludselig kom til at tænke på, at det jeg har skrevet måske lidt for nemt kan misforstås. Derfor tænkte jeg, at jeg burde uddybe emnet lidt i en lille artikel for at minimere misforståelserne. Du behøver ikke have været igennem mit kursus for at læse med, det skulle gerne give god mening alligevel.

På den ene side…

I kurset så høvler jeg kravet til selvdisciplin og viljestyrke så meget ned, at den sarte sjæl ville unsubscribe fra mine emails øjeblikkeligt, hvis ikke emailen var landet i spamfolderen i forvejen.

Jeg står stadig ved det, som jeg har skrevet, så derfor går jeg ikke ind og ændrer det. I stedet vil jeg prøve at uddybe, hvad jeg mener med det, i denne artikel.

Efter min mening er selvdisciplin en af de vigtigste og mest noble kvaliteter, et menneske overhovedet kan udvikle i sin karakter. 

Man opnår intet uden selvdisciplin.

Hvis man vil opnå noget stort og svært, så er både selvdisciplin og viljestyrkemanagement absolutte grundpiller. Det er soklerne. Det er bindingsværket i det gamle hus. Hvis ikke man kan udskyde kortsigtet nydelse, i sin søgen efter en langsigtet vision, så når man den aldrig. Det er simpelthen fysisk umuligt. Newton-shit.

Okay Christian, nu må du sgu bestemme dig. Hvorfor siger du først, at viljestyrke ødelægger tusindvis af vægttabsdrømme, for derefter at sige det er en af de vigtigste kvaliteter et menneske kan udvikle?

Lad mig forklare hvad jeg mener med det.

På den anden side…

Viljestyrke er en gammel sjælden rødvin fra øverste hylde i vinkælderen. Eller den her kan jeg egentlig bedre lide; viljestyrke er en gammel dyr støvet cognac, som man bare ikke blander op med Harboe cola.

Det jeg prøver at sige, er at man fråser ikke med sin viljestyrke.

Nu er det ikke helt sådan her det fungerer, men prøv at forestil dig, at du vågner op med 10 viljestyrkepoints i viljestyrkebanken


  • Du vågner om morgenen af en forfærdelig vækkeursringetone. -1 viljestyrkepoint.
  • Du står for sent op, så du skal skynde dig på arbejde og bliver rasende på den langsomme trafik. -2 viljestyrkepoint.
  • Du spiser en herre klam madpakke, fordi du ikke har overvejet at lave en god madpakke, og du bliver misundelig på kollega Jette, som har pizza med. -3 viljestyrkepoint.
  • Da du kommer hjem, ligger der en pakke Oreos på køkkenbordet. Du spiser dem ikke. -3 viljestyrkepoint.
  • Du skændes med din familie -1 viljestyrkepoint.
  • Du spiser Oreo’sne nu, fordi du ikke har mere viljestyrke.
  • Du ser Mig & Min Mor i stedet for at løbe en tur, fordi du ikke har mere viljestyrke.
  • Du kommer for sent i seng, fordi du ikke har mere viljestyrke.

Det jeg mener, er at man for alt i verden bør forsøge at designe en livsstil, som har så minimalt et krav til selvdisciplin og viljestyrke som overhovedet muligt, fordi at man må spare på den lille dyrebare mængde, man nu engang har til rådighed. 

Du tyller ikke din Block 42 Cabernet Sauvignon en onsdag formiddag, du gemmer den til en meget særlig lejlighed. Og ja, jeg har lige googlet verdens dyreste rødvin for at lyde som en kender. De eneste andre vine jeg kunne komme i tanke om, var kongens egen Chateau de Cayx og Sutter Home fra Netto.

Du bliver nødt til at bruge din viljestyrke på en vis måde, ligesom du heller ikke spilder halvdelen af din dyre gamle cognac ud over bordet, når du skænker op. Lær lidt af Gollums forhold til ringen. Viljestyrken er din precious.

Nå hvor kom vi fra. Nå jo, de 10 points! Husk på, at du kun har 10 points i banken. I hvert fald i dette efterhånden ret specielle langt ude eksempel, som jeg snart ikke ved om giver mening længere.

Det betyder også, at hvis kravet til selvdisciplin er for højt, så er der ikke viljestyrkepoints nok til at få gjort de ting, som du godt ved du skal gøre. Så har du brugt dagens points, inden du har nået at få trænet og spist grøntsager til aftensmad.

Det jeg siger nu, er VIGTIGT, VIGTIGT, VIGTIGT at forstå:

Du kan lade disse viljestyrkepoints op i banken, ved at skabe så meget nydelse for dig selv, som overhoved muligt (tryk på artiklen og læs bagefter. Den åbner i en ny fane. No problemo.) og dermed få en større bankkonto, så der er plads til at du kan spilde din cognac ud over dine bukser og stadig have masser tilbage.

Stres dræner dig for viljestyrke hurtigere end noget andet, og du skal derfor forsøge, at være så god ved dig selv som overhoved muligt, hvad det så end betyder i DIN situation. Målet er, at du skal have det så dejligt sammen med dig selv, at du stort set hele tiden er opladet med viljestyrke.

Måske skal du lade op med en middagslur når du kommer hjem fra arbejde? Måske skal du lade op ved at spise mere næringsrig mad (fx grønne buddha-smoothies, som du kan finde opskrifter på i mit i min gratis e-bog “12 nemme vægttabsopskrifter”. Måske skal du begynde at meditere 10 minutter hver dag for at stresse af?

Forkæl dig selv noget mere! Jo mere tilfreds du er, jo mere værdi og kærlighed kan du også sprede til dine nærmeste. Lad være med at have dårlig samvittighed over at nurse dig selv, dine omgivelser har brug for det. Når du tager dig af dig selv, tager du dig faktisk af andre. Tænk lidt over den.

Nå, men jeg håber, at jeg har fået udredt trådene lidt med denne artikel, som godt nok blev lidt mere skør, end jeg lige havde forestillet mig, da jeg startede. Men hva faen. Når først jeg er i skriveflow, så er jeg i skriveflow.

Tusind tak fordi du læste med. Det er jeg uendelig, uendelig glad for. Hvis du kunne lide dagens skrivning, så tryk på det lille facebooklogo her nedenunder og del artiklen eller send den til en ven/inde. Så er der flere, som kan få glæde af artiklen og begynde at tage sig bedre af sig selv. Tak. 🙂

Underskrift

DSC_0023 2